Research

#5 - Sul terrazzo

Iedereen kent ze wel, de ouderwetse granito aanrechtbladen met dambord tegels als gootsteen. Echter wordt granito, ook wel terrazzo, tegenwoordig in vele vormen op een moderne manier toegepast. Het maken van terrazzo is een ambachtelijk proces waar maatwerk en een lange levensduur voorop staan.

De techniek is enkele honderden jaren oud. Vijftiende-eeuwse Venetiaanse arbeiders vonden een nieuwe praktische toepassing voor afgekeurd restmateriaal uit de marmergroeve. Ze gebruikten het om de terrassen (terrazzo) rond hun huizen te plaveien.

Over terrazzo spraken we met Aldo Corradi, eigenaar van een gastvrij familiebedrijf uit Amsterdam-Noord. We werkten voorheen samen aan projecten zoals het Vlinderdak en ZigZag dat bijna wordt opgeleverd.

Kumiki: Corradi is een familiebedrijf, kun je iets vertellen over jullie historie?

Aldo: Mijn opa kwam samen met zijn twee broers in de jaren 30 vanuit Italië naar Nederland en is daarna samen met zijn zoon (mijn oom) in Amsterdam een terrazzo bedrijf begonnen. Op mijn 17e ben ik bij mijn oom aan het werk gegaan om het vak te leren en heb vervolgens het bedrijf onder mijn eigen naam voortgezet toen hij kwam te overlijden.

Inmiddels werken ook allebei mijn kinderen in het bedrijf dus de 4e generatie staat klaar om het over te nemen.

Kumiki: Wat is terrazzo?

Aldo: Terrazzo is een cementgebonden product met marmerkorrels, hierin verschilt het van beton waar kiezels worden gebruikt. We kunnen verschillende soorten en maten marmerkorrels met elkaar mengen, en ook de kleur van het cement kunnen we naar wens maken. Er zijn dus eindeloos veel opties mogelijk waardoor elk object uniek wordt.

We kunnen veel maken van terrazzo, denk hierbij aan vloeren, werkbladen, waskommen of zelf badkuipen. Het belangrijkste is dat we met de schuurmachine bij het oppervlak kunnen voor het afwerk proces.

De grondstoffen die wij gebruiken zijn cement met eventueel kleurstof, marmerkorrels, maar ook glas en parelmoer. Het marmergranulaat importeren we rechtstreeks uit Italië, elke twee maanden komt er 28 ton binnen.

Samples van verschillende soorten terrazzo
Terrazzo blad

Kumiki: Waarom is terrazzo een mooi product?

Aldo: Terrazzo is een duurzaam product omdat het lang meegaat en er zijn ontzettend veel kleurcombinaties mogelijk waardoor we voor iedereen iets moois kunnen maken.

Daarnaast is terrazzo een naadloos product, hierdoor is het makkelijk schoon te houden. Als een terrazzo blad of vloer na een aantal jaar vuil is geworden, kunnen we de toplaag schoonschuren waarna het weer jaren mee kan. Ook beschadigingen of krimpscheuren kunnen we plaatselijk naadloos herstellen. Mits het goed onderhouden wordt gaat terrazzo 30 tot 50 jaar mee.

Kumiki: Welke stappen vinden in het maakproces plaats?

Aldo: Voor het maken van bijvoorbeeld een aanrechtblad maken we eerst een bekisting. Deze storten we vol met een mengsel van cement en de uitgekozen kleur marmerkorrels. Vervolgens worden de stenen in elkaar gewalst zodat het oppervlak vlakker wordt. Het overtollig cement schrapen we van het oppervlak af en na de droging van minimaal 3 dagen schuren we het blad meerdere malen totdat het spiegelglad is. Als laatste impregneren we het blad en zetten we het in de steenwas.

Aanrechtbladen kunnen we soms in de werkplaats maken of anders op locatie. Voor vloeren of ander maatwerk geldt hetzelfde soort proces, maar natuurlijk uitsluitend op locatie. Het is een arbeidsintensief proces, maar er kan weinig misgaan.

Kumiki: Terrazzo is waterdicht en ik zag ook verticale elementen, betekent dit dat je in feite een douchecel helemaal naadloos van terrazzo kunt maken? Hoe gaat dat in zijn werk?

Aldo: Ja dat kan zeker! Er worden dan platen gemaakt die 4 cm van elkaar worden verlijmd op de muur. Hierna wordt de overgebleven ruimte aangestort met dezelfde marmerkorrels en cement. Als het geheel geschuurd is ziet het eruit als een monoliete plaat.

Een bad ingebouwd in terrazzo

Kumiki: Hoe kijk je als ambachtsman naar technologieën als 3d printing?

Aldo: Ik vind het zeer interessant. Voor moeilijke vormen van bekisting kan het erg handig zijn. Echter zal het maakproces van terrazzo denk ik niet worden vervangen door deze techniek.

Kumiki: We kunnen concluderen dat het maakproces van terrazzo een echt ambacht is dat nog steeds zijn plek in het interieurontwerp heeft. Zo ook bij KVa. Door verschillende kleuren marmergranulaat te kiezen die in de architectuur voorkomen, zetten we terrazzo in als verbindend esthetisch element.

Aldo Corradi is vakman en eigenaar van het familiebedrijf Corradi & Zoon Terrazzo.

Ga naar website

Lees verder