Project

ZigZag

Material & impact

Met zijn solide houten gevel, vouwt de zigzaggende woninguitbreiding zich rond het buitenterras en de prachtige Magnolia aan de waterkant. De nieuwe leefruimtes openen zich naar buiten toe en centraal in de woning is een vide gecreëerd voor extra daglicht van boven.

De opdrachtgevers van dit project, een koppel van middelbare leeftijd, hebben dit huis onlangs geërfd. Hij is opgegroeid in deze jaren 60 woning en nu moet het een thuis worden voor hen beide. Gezamenlijk maakten we een plan, waarin we hebben gezocht naar een eigentijdse uitbreiding en verduurzaming van het bestaande.

We hebben de garage aan de achterzijde met 4 meter ingekort, zodat een betere verbinding tussen de leefruimtes en de tuin aan de zijkant ontstond. Daarnaast wilden we graag het ontwerp afstemmen op de prachtige Magnolia aan de waterkant. Hieruit is de zigzaggende vorm van de uitbreiding ontstaan die zich om de boom vormt en een schuine lijn introduceert vanaf de leefruimtes naar de tuin.

Rondom de vide komen het oude en nieuwe systeem samen. In het plafond zijn nog duidelijk de rechte lijnen van de constructie van de originele woning te zien, terwijl deze samensmelten met de schuine lijnen in de vloerafwerking en de nieuwe ronde wand van de bijkeuken.
De vloer van de voormalige slaapkamer op de eerste verdieping is verwijderd om een vide te creëren. In deze dubbel hoge ruimte is de eetkamer ontworpen die als schakel werk tussen de andere leefruimtes. Met de toevoeging van de aanbouw is deze ruimte namelijk centraal in de woning komen te liggen. We vonden daarom dat extra hoogte met daglicht en frisse lucht van boven, kwaliteit aan deze belangrijke ruimte zou toevoegen.

De zigzag gevel van de aanbouw is opgebouwd uit dragende Cumaru houten stijlen aan de buitenzijde met daarachter glas. Zodoende werken de constructieve stijlen ook als filter van het daglicht en creëren ze  gedurende de dag door hun diepte verschillende sferen in de binnenruimtes.

De kleuren van de achtergevel zijn geïnspireerd door het lichtbruine metselwerk van de bestaande woning en het donkergroene water. Het palet van het donkere Cumaru hout en de geelgrijze aluminium kozijnen wordt doorgezet in het interieur. Deze tinten komen terug in de keuken, het terrazzo keukenblad en de vloer.
In de voorkamer is voornamelijk lichter eikenhout gebruikt in combinatie met een donkerrode kleur. Deze ruimte wordt voornamelijk in de winter gebruikt vanwege de open haard. Wanneer de ensuite deuren sluiten, wordt het intieme karakter in de voorkamer versterkt.

Aangezien onze opdrachtgevers zichzelf oud zien worden in deze woning, hebben we het ontwerp toekomstbestendig gemaakt. Zonder aanpassingen kan de voorkamer fungeren als gelijkvloerse slaapkamer met toegang tot een badkamer op de begane grond. De ensuite kan dan als kledingkast worden gebruikt.

Verder is de woning verduurzaamd met een hybride warmtepomp in combinatie met zonnepanelen en is de isolatieschil verbeterd. Daarnaast is de aanbouw volledig met hout gebouwd, wordt er een groendak geplaatst en is het terras van 100% gerecycled plastic gemaakt.

Robert Muis / Architectenweb
''Het architectenbureau maakte samen met het stel een plan voor een eigentijdse uitbreiding en verduurzaming van het bestaande deel.''

ZigZag

No items found.
Robert Muis / Architectenweb
''De constructieve, diepe stijlen werken ook als filter van het daglicht en zorgen voor een veranderende sfeer in het interieur gedurende de dag.''

Interior

No items found.
Robert Muis / Architectenweb
''De eetkamer met vide vormt ook de plek waar oud en nieuw elkaar treffen. In het plafond zijn nog duidelijk de rechte lijnen van de originele constructie te zien, die een interessante combinatie maken met de schuine lijnen [...] en de nieuwe ronde wand.''

Ensuite

No items found.

Ontwerp

No items found.

Meer weten? Neem contact op met Kevin.

Contact

Related media

description +
Next →
← Previous
see project →