Project

ZigZag

Material & impact

Schil

Cumaru Hout

Koolstof negatief. Koolstofopslag, herbruikbaar en recyclebaar.

Houten raamkozijnen

Hernieuwbaar materiaal met een zeer laag koolstofgehalte. Gemakkelijk te repareren. Downcycle of afval na gebruik.

Aluminium raamkozijnen

Hoge belichaamde energie, lage impact op het milieu gedurende hun gehele levenscyclus. Herbruikbaar en recyclebaar.

Glas

Hoogwaardig recyclebaar.

Aluminium gootstuk

Hoge belichaamde energie, lage impact op het milieu gedurende hun gehele levenscyclus. Herbruikbaar en recyclebaar.

Constructie

Cumaru Hout

Koolstof negatief. Koolstofopslag, herbruikbaar en recyclebaar.

Stalen buispalen

Hoge CO2 uitstoot tijdens productie proces, lage impact op het milieu gedurende hun gehele levenscyclus. Herbruikbaar en hoogwaardig recyclebaar.

Beton

Reststroom van lage kwaliteit.In dit project alleen toegepast waar noodzakelijk.

Houten balklaag

Koolstof negatief. Herbruikbaar. Multifunctioneel (vereist geen afwerking).

Cementdekvloer

Reststroom van lage kwaliteit.In dit project alleen toegepast waar noodzakelijk.

Bouwhout

Laag energieverbruik. Koolstof negatief. Recyclebaar.

Staal

Hoge CO2 uitstoot tijdens productie proces. Lange levensduur.

Schroeven en schrijnwerkplaten (roestvrij staal)

Hoge CO2 uitstoot tijdens productie proces. Lange levensduur. Herbruikbaar. Droge verbindingen met behulp van schroeven en schrijnwerkplaten vergemakkelijken de herbruikbaarheid van hout.

PU foam isolatie

Hoge belichaamde energie. De impact op het milieu van de productie van schuim is minimaal.

Underlayment

Gematigde ecologische voetafdruk, Hoog energieverbruik en uitstoot van emissies tijdens de productiefase. Downcycle of afval na gebruik.

Ruimteframe

Houtskeletbouw (HSB)

Koolstof negatief. Herbruikbaar en recyclebaar, brengt warmte langzamer over.

Minerale wol

Lage CO2 uitstoot. Hoog energieverbruik en emissie-uitstoot tijdens productieproces. Recyclebaar.

Gipsplaat

Hoge impact op het milieu en verbruik van niet-hernieuwbare materialen tijdens de productie. Biogeen koolstofgehalte dat vrijkomt bij verwijdering.

Afwerkingen

Houten fineer (eiken en walnoot)

Koolstof negatief. Hoog energieverbruik en uitstoot van emissies tijdens de productiefase. lijmen in het materiaal beperken de mogelijkheid tot recycling.

Terrazzo keukenblad

Gerecycleerde materialen voor de aggregaten. Hoge CO2 uitstoot tijdens productie proces. Downcycle of afval na gebruik.

Marmoleum vloer

CO2-neutraal productieproces, gemaakt van 100% natuurlijke en hernieuwbare materialen. Recyclebaar van hoge kwaliteit.

D2 Parket

Gemaakt van resthout.

GovaPlast dek

100% hoogwaardig gerecycled plastic residu, voornamelijk uit de voedings- en verpakkingsindustrie. Hoog energieverbruik en uitstoot van emissies tijdens de productiefase.

Stucwerk

Hoge milieu-impact en verbruik van niet-hernieuwbare hulpbronnen tijdens productie en toepassingen. Afval na levenscyclus.

Verzinken

Voegt duurzaamheid op lange termijn toe aan het metaal tegen een relatief lage milieubelasting.

Verf op waterbasis

Minder vluchtige organische stoffen. Milieuvriendelijke oplossing omdat het de ozon- en binnenluchtkwaliteit niet schaadt.

Sustainable functies

Groen dak

Vermindert de thermische schommelingen op het buitenoppervlak van het dak. Verminderde CO2-uitstoot en minder energieverlies.

Zonnepanelen

Groene manier van elektriciteit opwekken, namelijk met zonnestroom. Dit vermindert de uitstoot van schadelijke gassen en vermindert de CO2-uitstoot. Bij de productie van de panelen komt wel CO2 vrij.

Droge verbindingen

Vangt water op, biedt voedsel voor insecten en kan verkoelend werken in de zomer.

Hybride warmte pomp

Het hele jaar door betrouwbaar, Energiezuinig, Koolstofarme verwarming, Zorgt voor koeling en verwarming.

Ventilatiesysteem met warmteterugwinning

Verbetert de luchtkwaliteit door frisse lucht aan te voeren en elimineert condensatie. Minimaliseert de energiebehoefte voor verwarming.

Met zijn solide houten gevel, vouwt de zigzaggende woninguitbreiding zich rond het buitenterras en de prachtige Magnolia aan de waterkant. De nieuwe leefruimtes openen zich naar buiten toe en centraal in de woning is een vide gecreëerd voor extra daglicht van boven.

Verduurzaming // levensloopbestendig // biobased en gerecyclede materialen

De jaren 60 woning is volledig na-geïsoleerd en verduurzaamd met een hybride warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. Daarnaast is de aanbouw volledig met hout gebouwd, is er een groendak geplaatst en is het terras opgebouwd uit terrasplanken van 100% gerecycled plastic.

De zigzag gevel van de aanbouw is opgebouwd uit dragende Cumaru houten stijlen aan de buitenzijde met daarachter glas. Zodoende werken de constructieve stijlen ook als filter van het daglicht en creëren ze  gedurende de dag door hun diepte verschillende sferen in de binnenruimtes.

Aangezien onze opdrachtgevers zichzelf oud zien worden in deze woning, hebben we het ontwerp levensloop bestendig gemaakt. Zonder aanpassingen kan de voorkamer fungeren als gelijkvloerse slaapkamer met toegang tot een badkamer op de begane grond. De ensuite kan dan als kledingkast worden gebruikt.

De vloer van de voormalige slaapkamer op de eerste verdieping is verwijderd om een vide te creëren. In deze dubbel hoge ruimte is de eetkamer ontworpen die als schakel werk tussen de andere leefruimtes. Met de toevoeging van de aanbouw is deze ruimte namelijk centraal in de woning komen te liggen. We vonden daarom dat extra hoogte met daglicht en frisse lucht van boven, kwaliteit aan deze belangrijke ruimte zou toevoegen.

De opdrachtgevers van dit project, een koppel van middelbare leeftijd, hebben dit huis onlangs geërfd waarin een van hen is opgegroeid. Gezamenlijk maakten we een plan, waarin ze beiden een thuis gevoel kregen. We hebben gezocht naar een eigentijdse uitbreiding en verduurzaming van het bestaande.

De garage aan de achterzijde is met 4 meter ingekort, zodat een betere verbinding tussen de leefruimtes en de tuin aan de zijkant ontstond. Daarnaast wilden we graag het ontwerp afstemmen op de prachtige Magnolia aan de waterkant. Hieruit is de zigzaggende vorm van de uitbreiding ontstaan die zich om de boom vormt en een schuine lijn introduceert vanaf de leefruimtes naar de tuin.

Rondom de vide komen het oude en nieuwe systeem samen. In het plafond zijn nog duidelijk de rechte lijnen van de constructie van de originele woning te zien, terwijl deze samensmelten met de schuine lijnen in de vloerafwerking en de nieuwe ronde wand van de bijkeuken.

De kleuren van de achtergevel zijn geïnspireerd door het lichtbruine metselwerk van de bestaande woning en het donkergroene water. Het palet van het donkere Cumaru hout en de geelgrijze aluminium kozijnen wordt doorgezet in het interieur. Deze tinten komen terug in de keuken, het terrazzo keukenblad en de vloer.In de voorkamer is voornamelijk lichter eikenhout gebruikt in combinatie met een donkerrode kleur. Deze ruimte wordt voornamelijk in de winter gebruikt vanwege de open haard. Wanneer de ensuite deuren sluiten, wordt het intieme karakter in de voorkamer versterkt.

Aanbouw in Uithoorn met houten gevel
Robert Muis / Architectenweb
''Het architectenbureau maakte samen met het stel een plan voor een eigentijdse uitbreiding en verduurzaming van het bestaande deel.''
Plattegrond van verbouwing en uitbouw waar oud en nieuw samenkomen
Donker cumaru hout in de gevel met aluminium kozijnen

ZigZag

No items found.
Ingebouwde hoek keuken met terrazzo keukenblad
keuken met uitzicht op de natuur
Robert Muis / Architectenweb
''De constructieve, diepe stijlen werken ook als filter van het daglicht en zorgen voor een veranderende sfeer in het interieur gedurende de dag.''
tekening van aluminium kozijnen in houten aanbouw
bestaande situatie jaren 60 woning
sloopwerk tijdens het maken van de vide
Robert Muis / Architectenweb
''De eetkamer met vide vormt ook de plek waar oud en nieuw elkaar treffen. In het plafond zijn nog duidelijk de rechte lijnen van de originele constructie te zien, die een interessante combinatie maken met de schuine lijnen [...] en de nieuwe ronde wand.''
de rechte lijnen van de jaren 60 woning zijn nog te zien in het plafond

Interior

Keuken van notenhout en terrazzo blad
No items found.
verbouwing met een vide voor daglicht van boven
Moderne ensuite kast van eikenhout

Ensuite

Ensuite kast van eiken
Ensuite kast van eiken
Ensuite kast van eiken en schuifdeuren
No items found.
aanbouw met buitenterras rond de magolia in Uithoorn

Ontwerp

No items found.

Meer weten? Neem contact op met Kevin.

Contact

Related media