Project

Schuurwoning Spierdijk

Material & impact

Het typische open Nederlandse landschap in Spierdijk gaf de inspiratie voor het ontwerp van deze schuurwoning. We wilden namelijk alle ruimtes een uitzicht geven en het landschap naar binnen trekken.


Het lange slanke volume is daarom dwars op het bouwkavel geplaatst. Eenmaal binnen vindt je een aaneenschakeling van dichte en open ruimtes, er zijn hierdoor geen gangen nodig omdat de routing als vanzelfsprekend door de ruimtes voert.

Nadruk is gelegd op de open ruimtes waar de belangrijkste leeffuncties zijn gelegen. Zo heeft de eetruimte twee glazen gevels en een terras aan de westkant waar in de namiddagzon gegeten kan worden bij lekker weer. Er is ook een terras aan de oostkant geplaatst voor ochtendzon, deze grenst aan de tweede belangrijke leefruimte, de zitkamer. Deze ruimte is dubbel hoog waardoor de nok en de stalen dakconstructie goed zichtbaar zijn. Om extra overdekte ruimte te creëren springt de gevel ter plaatse van de twee terrassen naar binnen, hier wordt buiten als het ware naar binnen getrokken.


Bij binnenkomst is aan de rechterkant een trap naar de bovenverdieping geplaatst, deze geeft direct toegang tot de workshop ruimte die los van de woning zelfstandig kan fungeren. Een tweede trap geeft toegang tot een flexibele ruimte die in open verbinding staat met de zitkamer.

Vanuit een beperkt budget hebben we een set low-tech maatregelen getroffen die deze woning duurzaam maken. Zo beschermde het overhangende dak de woning tegen weersinvloeden (onderhoud) en oververhitting in de zomer door de schaduwval. Ook werken de hoge dakramen mee aan de natuurlijke ventilatie, wordt het regenwater verzameld in een ondergrondse tank om de tuin te sproeien en wordt warmte en elektriciteit opgewekt door het naastgelegen boerenbedrijf middels een mestvergister.


De gehele woning is rauw en industrieel gelaten en afgewerkt met een gebrande houten gevelbekleding. Met het lichte stalen dak vorm de schuurwoning zo een stevig gebaar in het open landschap.

Robert Muis / Architectenweb
"Kevin Veenhuizen Architects wilde alle ruimten uitzicht geven op de omgeving en het landschap als het ware naar binnen trekken. Het bureau heeft daartoe een lang en slank volume ontworpen, dat dwars op de kavel is geplaatst. De vorm is afgeleid van de typisch landelijke schuren."

Zichtlijnen

No items found.
Robert Muis / Architectenweb
"Het huis is afgewerkt met een gebrand houten gevelbekleding. In combinatie met het lichte stalen dak vormt de schuurwoning zo een stevig gebaar in het open landschap."
Robert Muis / Architectenweb
"Het interieur van deze schuurwoning biedt een aaneenschakeling van dichte en open ruimten. Hierdoor voert de route als vanzelfsprekend door de ruimten en zijn gangen niet nodig."

Ontwerp

No items found.
No items found.
No items found.

Meer weten? Neem contact op met Kevin.

Contact

Related media

description +
Next →
← Previous
see project →