Project

Rotterdam Loft

Material & impact

Rotterdam Loft is een spel van rigoureuze maar doordachte ingrepen met als resultaat lichte en open ruimtes. Deze zijn op een dynamische manier verbonden met elkaar op een manier die aansluit bij het gezinsleven van de opdrachtgevers. De originele elementen die aanwezig waren in de stadswoning zijn in nauwe samenwerking met de opdrachtgevers gerespecteerd en aangevuld met eigentijdse materialen en vormen.

Transformatie // licht en lucht // hergebruikte materialen

De crux van dit project ligt in de (op)waardering van het bestaande om toekomstwaarde te creëren.

De stadswoning bestaat uit twee geschakelde woningen, verdeeld over een bel-etage en souterrain. De entreetrap leidde omhoog, met daaronder een nauwelijks begaanbare kelderruimte. De eerste ingreep is het omdraaien van de richting van de trap, niet meer omhoog maar richting beneden. Het resultaat is dat bij binnenkomst en de daaropvolgende afdaling direct een connectie met de tuin wordt gemaakt.

De tweede ingreep had als doel alle ruimtes tot volwaardige leefverdiepingen te transformeren. Zo is de funderingsvloer vernieuwd, de verdiepingsvloer plaatselijk verhoogt en zijn de draagmuren strategisch doorgebroken. 

Als laatste ingreep is aan de achterzijde een vide gemaakt met veel glas zodat licht en lucht tot diep in het loft treedt. Zoveel mogelijk materialen zijn zorgvuldig verwijderd tijdens de verbouwing om vervolgens een nieuwe plek in het interieur te krijgen.

De belangrijkste leefruimtes zijn van de begane grond verplaatst naar het souterrain zodat deze een directe verbinding met de fantastische tuin krijgen. Om meer natuurlijk daglicht in het voormalig souterrain te laten doordringen, is het balkon aan de achtergevel verwijderd om ruimte te maken voor een vide met een 5 meter hoog meranti kozijn. Het effect is een royale verticale open ruimte die beide verdiepingen met elkaar verbindt. Zowel visueel als letterlijk met een open trap gemaakt van Radiplex.

Het interieur kenmerkt zich door contrasten, zo is naast de open trap ook een intieme trap geplaatst die is bekleed met zacht blauw vilt. De trap en de blauwe nissen op beide verdiepingen leiden naar de meer private ruimtes, zoals de slaapkamers en badkamer.

Om de open ruimtes een gevoel van structuur te geven, zijn industriële stalen frames hergebruikt en aangevuld met op maat gemaakte houten portalen, waardoor transparante scheidingselementen ontstaan die de ruimte definiëren zonder de openheid te verstoren.

Ondanks de rigoureuze ingrepen in de indeling van de woning, zijn veel karakteristieke elementen intact gelaten. Het plafond met gipsen ornamenten is gerestaureerd, binnendeuren, de houten vloer en stalen frames zijn hergebruikt en originele wandafwerkingen zijn hersteld. Daarnaast is het ruwe casco op diverse plekken blootgelegd, zoals bij de betonnen kelderwanden en het ruwe metselwerk.

Rotterdam Loft etaleert het rijke karakter van vooroorlogse woningen terwijl het tegelijkertijd breekt door vastbesloten antwoord te geven aan de ruimtelijke wensen van de opdrachtgevers. Het verleden en het heden komen samen in dit ruimtelijk spel waar elk detail is doordacht en vakkundig uitgevoerd.

Nissen

No items found.
No items found.
No items found.
Tony en Sophie
‘’De uitdaging was om een mooie balans te vinden tussen oud en nieuw. Nu we er wonen, kunnen we met veel plezier zeggen dat dit voor ons geslaagd is: ondanks dat de woning een grondige verbouwing heeft ondergaan, voelt het alsof de inpassing van dit nieuwe interieur recht doet aan het pand dat al meer dan 100 jaar bestaat’’
Voor & na renovatie
Tony en Sophie
‘’Kumiki presenteerde in de eerste ontwerpsessie het idee dat de basis vormde voor het ontwerp van vandaag, namelijk het omdraaien van de entree richting. Dit was de sleutel tot succes wat leidde tot een logisch herontwerp van onze woning en efficiënt gebruik van alle ruimte’’

Voor & na renovatie
Voor & na renovatie
No items found.

Meer weten? Neem contact op met Kevin.

Contact

Related media