Project

Het Gymlokaal

Material & impact

Het Gymlokaal is een nieuwe plek in Amsterdam-Noord waar men samen kan sporten in een persoonlijke en intieme sfeer. Kumiki heeft in de voormalige scheepswerf aan Het Ij twee units getransformeerd naar de nieuwe sportschool waarbij de industriële karakteristieken van het gebouw zijn versterkt.


Hergebruikte materialen // transformatie

De ruimtes zijn zoveel mogelijk met hergebruikte bouwelementen gecreëerd. Zo zijn alle gesloopte stalen en houten balken opnieuw ingezet voor de vloerconstructie, en zijn alle binnenkozijnen inclusief glas hergebruikt. Wanneer een kozijn niet perfect paste zijn er multiplex houten passtukken gemaakt met een lichtere kleur, zodoende zijn de hergebruikte elementen als geheel zichtbaar.‍

Het industriële karakter van het pand is verder versterkt door letterlijk de constructie uit te kleden en het beton, staal en hout zichtbaar te maken. Alle leidingen van de nieuwe installaties zijn nauwkeurig ingepast zodat ze bijdragen aan de esthetische kwaliteit die we beoogden te bereiken.

De sportschool is gelegen in een betonnen scheepswerf uit 1957, vernoemd naar De Groene Draeck: het zeilschip dat Prinses Beatrix kreeg voor haar 18e verjaardag. Door middel van een staalconstructie tussen het betonnen grid is het gebouw in 1995 opgedeeld in kantoorunits. Om de nieuwe sportschool te huisvesten zijn units samengevoegd en is de staalconstructie volledig aangepast aan de nieuwe gebruiksfunctie.

Op de begane grond is centraal een dubbelhoge hangout ontworpen. De monolithische bar vormt het hart van de ruimte. De lage groene tegelrand in de bar en de wanden verwijst naar hoog water, en is daarmee een knipoog naar de oorspronkelijke functie van het gebouw. In de bar is een incheckbalie met schuifraam ontworpen, bij binnenkomst kan men dus vanuit de entreehal inchecken bij het barpersoneel en dan de hangout inlopen. Vanuit de hangout is een vanzelfsprekende route naar de kleedruimtes en sportruimtes.

Een nieuwe stalen loopbrug verbindt alle ruimtes op de tussenverdieping. De materialisatie en afwerking zijn ingegeven door spiltrappen en balustrades die zijn hergebruikt, ze vormen zo een industrieel geheel.

Voor elke ruimte is een passend lichtplan ontworpen, zo is in de yoga het licht serene in tegenstelling tot de knallende LED verlichting in de grote sportzaal. Naast het lichtplan zijn na een geluidsmeting ook akoestische maatregelen genomen om geen geluidsoverlast te veroorzaken.

Scheepswerf de Groene Draeck in Amsterdam
Entreehal van Gymlokaal met stalen wenteltrappen
Redactie Architectuur NL
"De monolithische bar vormt het hart van de ruimte. De lage groene tegelrand in de bar en de wanden verwijst naar hoog water, en is daarmee een knipoog naar de oorspronkelijke functie van het gebouw als scheepswerf."
Hang-out ruimte met bar en kleedkamers Gymlokaal
Bar van tegels
De Architect
"De ruimtes zijn zoveel mogelijk met hergebruikte bouwelementen gecreëerd. Zo zijn alle gesloopte stalen en houten balken opnieuw ingezet voor de vloerconstructie, en zijn alle binnenkozijnen inclusief glas hergebruikt."
hergebruikte materialen
Hoge hang-out ruimte

De Loopbrug

No items found.
Looprug met stalen roosters
Kleedruimtes met douches en zichtabre constructie
Paula Pintos / Archdaily
"The industrial character of the interior is enhanced by stripping the construction literally naked until the concrete, steel, and timber are visible. All pipes of the new installations are carefully positioned so they contribute to the aesthetic quality we aimed to achieve."
Tussenverdieping met fitness
Fitness ruimte met TL-verlichting

De Gym

No items found.
Wachtruimte Gymlokaal
De Architect
"Wanneer een kozijn niet perfect paste zijn er multiplex houten passtukken gemaakt met een lichtere kleur, zodoende zijn de hergebruikte elementen als geheel zichtbaar."
Grote sportzaal Gymlokaal
Zichtbare staalconstructie en industriele verwarming en roldeur

Voor renovatie

No items found.
Yogaruimte Gymlokaal Amsterdam
Boksruimte met bokszakken van Adidas
No items found.

Meer weten? Neem contact op met Kevin.

Contact

Related media