Project

Het Gymlokaal

Material & impact

Constructie

Hout Balklaag

Koolstof negatief. Herbruikbaar. Multifunctioneel (vereist geen afwerking). In dit project de zijn houten balken hergebruikt.

Bouwhout

Laag energieverbruik. Koolstof negatief. Recyclebaar.

Minerale wol

Lage CO2 uitstoot. Hoog energieverbruik en uitstoot van emissies tijdens de productiefase. Recyclebaar.

OSB

Lage CO2 uitstoot en energieverbruik tijdens productieproces. Emissies van vluchtige organische stoffen (VOCs) tijdens het luchtdrogen van houtstrengen, Laagwaardige reststroom.

Staal

Hoge CO2 uitstoot tijdens productie proces. Lange levensduur. Hergebruikt en aangepast. In dit project zijn de stalen spiraaltrappen, balustrades, kolommen en balken hergebruikt.

Schroeven en schrijnwerkplaten (roestvrij staal)

Hoge CO2 uitstoot tijdens productie proces. Lange levensduur. Herbruikbaar. Droge verbindingen met behulp van schroeven en schrijnwerkplaten vergemakkelijken de herbruikbaarheid van hout.

Ruimteframe

Houten raamkozijnen en binnendeuren

Hernieuwbaar materiaal met een laag koolstofgehalte. Gemakkelijk te repareren. Downcycle of afval na gebruik. In dit project zijn de raamkozijnen en binnendeuren hergebruikt en aangepast.

Glas

Hoogwaardig recyclebaar. In dit project is het glas hergebruikt en aangepast.

Houtskeletbouw (HSB)

Koolstof negatief. Herbruikbaar en recyclebaar, goede isolatie.

Minerale wol

Lage CO2 uitstoot. Hoog energieverbruik en uitstoot van emissies tijdens de productiefase. Recyclebaar.

Gipsplaat

Hoge impact op het milieu en verbruik van niet-hernieuwbare materialen tijdens de productie. Biogeen koolstofgehalte dat vrijkomt bij verwijdering.

Afwerkingen

Tegels

Hoge CO2 uitstoot tijdens productie proces. Downcycle of afval na gebruik.

Sportvloer

Gemaakt van gerecycled rubber, teruggewonnen rubber, synthetische SBR en thermoplastisch rubber. Hoog energieverbruik en uitstoot van emissies tijdens de productiefase.

Houten vloer

Koolstof negatief. Hoog energieverbruik en uitstoot van emissies tijdens de productiefase. lijmen in het materiaal beperken de mogelijkheid tot recycling.

Epoxy vloer

Gemaakt van niet-hernieuwbare olie, bevat vluchtige organische stoffen.

Multiplex

Lage CO2 uitstoot en energieverbruik, hergebruikt, gerecycled, gestort of verbrand om energie te produceren. Bindmiddelen in het materiaal beperken de mogelijkheden tot recycling en hergebruik.

Verf op waterbasis

Minder vluchtige organische stoffen. Milieuvriendelijke oplossing omdat het de ozon- en binnenluchtkwaliteit niet schaadt.

Akoestische panelen

Gemaakt van 100% gerecycled papier, cradle 2 cradle gecertificeerd.

Brandbeveiliging voor staal

Lagere ecologische voetafdruk, afgeleid van natuurlijke ingrediënten zoals eiwitten en plantenextracten, waardoor zowel de impact op het milieu als de gezondheidsrisico's worden verminderd.

Sustainable functies

Hergebruik Glas, kozijnen en binnendeuren, stalen balken en kolommen

Minimaliseren van de CO2-uitstoot. Het verminderen van de milieuschade houten balken, spiraaltrappen, balustrades en een duurzamer gebruik van bestaande hulpbronnen.

Verlichting

LED-verlichting die zich aanpast aan de bezetting van ruimtes.

Droge verbindingen

Kosteneffectieve, minder verspilling, eenvoudige installatie en onderhoud van onderdelen. Biedt mogelijkheden voor hergebruik.

Ventilatiesysteem met warmteterugwinning

Verbetert de luchtkwaliteit door frisse lucht aan te voeren en elimineert condensatie. Minimaliseert de energiebehoefte voor verwarming.

Spiraal verwarmingssysteem

Dit project vereist een snel verwarmingssysteem, dat gedurende een beperkte tijd wordt gebruikt, vooral op extreem koude winterochtenden. Hoog energieverbruik.

Het Gymlokaal is een nieuwe plek in Amsterdam-Noord waar men samen kan sporten in een persoonlijke en intieme sfeer. Kumiki heeft in de voormalige scheepswerf aan Het Ij twee units getransformeerd naar de nieuwe sportschool waarbij de industriële karakteristieken van het gebouw zijn versterkt.


Hergebruikte materialen // transformatie

De ruimtes zijn zoveel mogelijk met hergebruikte bouwelementen gecreëerd. Zo zijn alle gesloopte stalen en houten balken opnieuw ingezet voor de vloerconstructie, en zijn alle binnenkozijnen inclusief glas hergebruikt. Wanneer een kozijn niet perfect paste zijn er multiplex houten passtukken gemaakt met een lichtere kleur, zodoende zijn de hergebruikte elementen als geheel zichtbaar.‍

Het industriële karakter van het pand is verder versterkt door letterlijk de constructie uit te kleden en het beton, staal en hout zichtbaar te maken. Alle leidingen van de nieuwe installaties zijn nauwkeurig ingepast zodat ze bijdragen aan de esthetische kwaliteit die we beoogden te bereiken.

De sportschool is gelegen in een betonnen scheepswerf uit 1957, vernoemd naar De Groene Draeck: het zeilschip dat Prinses Beatrix kreeg voor haar 18e verjaardag. Door middel van een staalconstructie tussen het betonnen grid is het gebouw in 1995 opgedeeld in kantoorunits. Om de nieuwe sportschool te huisvesten zijn units samengevoegd en is de staalconstructie volledig aangepast aan de nieuwe gebruiksfunctie.

Op de begane grond is centraal een dubbelhoge hangout ontworpen. De monolithische bar vormt het hart van de ruimte. De lage groene tegelrand in de bar en de wanden verwijst naar hoog water, en is daarmee een knipoog naar de oorspronkelijke functie van het gebouw. In de bar is een incheckbalie met schuifraam ontworpen, bij binnenkomst kan men dus vanuit de entreehal inchecken bij het barpersoneel en dan de hangout inlopen. Vanuit de hangout is een vanzelfsprekende route naar de kleedruimtes en sportruimtes.

Een nieuwe stalen loopbrug verbindt alle ruimtes op de tussenverdieping. De materialisatie en afwerking zijn ingegeven door spiltrappen en balustrades die zijn hergebruikt, ze vormen zo een industrieel geheel.

Voor elke ruimte is een passend lichtplan ontworpen, zo is in de yoga het licht serene in tegenstelling tot de knallende LED verlichting in de grote sportzaal. Naast het lichtplan zijn na een geluidsmeting ook akoestische maatregelen genomen om geen geluidsoverlast te veroorzaken.

Scheepswerf de Groene Draeck in Amsterdam
Entreehal van Gymlokaal met stalen wenteltrappen
Redactie Architectuur NL
"De monolithische bar vormt het hart van de ruimte. De lage groene tegelrand in de bar en de wanden verwijst naar hoog water, en is daarmee een knipoog naar de oorspronkelijke functie van het gebouw als scheepswerf."
Hang-out ruimte met bar en kleedkamers Gymlokaal
Bar van tegels
De Architect
"De ruimtes zijn zoveel mogelijk met hergebruikte bouwelementen gecreëerd. Zo zijn alle gesloopte stalen en houten balken opnieuw ingezet voor de vloerconstructie, en zijn alle binnenkozijnen inclusief glas hergebruikt."
hergebruikte materialen
Hoge hang-out ruimte

De Loopbrug

No items found.
Looprug met stalen roosters
Kleedruimtes met douches en zichtabre constructie
Paula Pintos / Archdaily
"The industrial character of the interior is enhanced by stripping the construction literally naked until the concrete, steel, and timber are visible. All pipes of the new installations are carefully positioned so they contribute to the aesthetic quality we aimed to achieve."
Tussenverdieping met fitness
Fitness ruimte met TL-verlichting

De Gym

No items found.
Wachtruimte Gymlokaal
De Architect
"Wanneer een kozijn niet perfect paste zijn er multiplex houten passtukken gemaakt met een lichtere kleur, zodoende zijn de hergebruikte elementen als geheel zichtbaar."
Grote sportzaal Gymlokaal
Zichtbare staalconstructie en industriele verwarming en roldeur

Voor renovatie

No items found.
Yogaruimte Gymlokaal Amsterdam
Boksruimte met bokszakken van Adidas
No items found.

Meer weten? Neem contact op met Kevin.

Contact

Related media