Project

De Achtertuin

Material & impact

De Achtertuin is de nieuwe stadsoase van Nijmegen, waar mensen samen kunnen komen om te genieten van een borrel, eten, en tot laat kunnen dansen. De rauwe betonstructuur van het voormalige fabriekspand Vasim die zo kenmerkend is voor deze plek, hebben we intact gelaten. De nieuwe ingrepen hebben we benadrukt door ze op een gedraaid grid te plaatsen en te voorzien van verschillende materialen en kleuren.

Transformatie // multifunctioneel

De crux van dit project ligt in de (op)waardering van een bestaande ruimte om waarde te creëren nu en in de toekomst. Het voormalige fabriekspand is omgevormd tot een publieke ruimte waar veel mensen kunnen genieten van dit monumentale gebouw. Voor ons was het essentieel om het industriële karakter van het gebouw te behouden en een duidelijk onderscheid te maken tussen het bestaande en de nieuwe toevoegingen.

De Achtertuin is een plek waar diverse activiteiten plaatsvinden, elk met hun eigen behoeften. Daarom hebben we een open ruimte gecreëerd met allerlei kleinere zones en hoekjes. Door de ruimtes niet strikt te definiëren, kunnen nu en in de toekomst tal van activiteiten (tegelijkertijd) plaatsvinden.

Het voormalige fabriekspand, ontworpen door architect Zandstra en gebouwd in 1948 als kunstzijdespinnerij Nyma, heeft een rijke geschiedenis van industriële en culturele functies. In 2021 werd het monumentale pand De Vasim getransformeerd tot een multifunctioneel gebouw met bedrijfsruimtes, horeca, culturele en sportvoorzieningen.

De Achtertuin ontstond tijdens de coronaperiode als tijdelijke ontmoetingsplaats in de buitenlucht. Met de transformatie in 2021 werd een permanente binnenruimte toegevoegd, resulterend in een nieuwe stadsoase.

Het integreren van diverse functies in het lege casco was een uitdaging. De overgang van middagborrels naar avondeten en nachtelijk dansen moest naadloos verlopen, met ruimtes die flexibel kunnen functioneren en de sfeer die geleidelijk veranderd.

Het karakteristieke betonnen plafond en de paddenstoelkolommen van het rauwe casco zijn behouden gebleven. Deze bestaande kwaliteit is versterkt door nieuwe elementen op een 45 graden gedraaid grid ten opzichte van de oorspronkelijke structuur te plaatsen. De driehoekige elementen, zoals de tussenverdieping, de akoestische houten wand, het tochtportaal en objecten van glazen bouwstenen, vormen samen een Tangram-puzzel en creëren een dynamische ruimtelijke beleving in drie dimensies. Met deze vormen wordt tevens optimaal gebruik gemaakt van het natuurlijke daglicht.

Elke zone heeft een unieke sfeer door de maatverhoudingen, materiaalkeuzes en verlichting. Samen met lichtkunstenaar Nick Mansveld is de verlichting ontwikkeld om de overgang gedurende de dag soepel te laten verlopen. De inbouwmeubels zijn gemaakt van glazen bouwstenen, verwijzend naar de originele gevel, en worden 's avonds verlicht door gekleurde LED-strips achter de bouwstenen.

Het verhoogde podium bij de entree verbindt de binnen- en buitenruimte. Door de traptreden naar beneden te laten lopen, hebben we voldoende vrije hoogte gecreëerd voor een extra verdieping. Achter de schuine wand, die over de volledige hoogte doorloopt, bevinden zich op de begane grond de keuken en opslagruimtes, en op de verdieping de personeelsruimtes en toiletten.

In De Achtertuin smelten verleden en heden samen in een dynamische ruimte waar ontmoeting, plezier en flexibiliteit centraal staan, nu en in de toekomst.

Ruimtes in gebruik

No items found.

De ruimtes in gebruik

No items found.

De vrijstaande paddenstoel-

kolommen

No items found.
No items found.

Meer weten? Neem contact op met Kevin.

Contact

Related media

No items found.