Project

CLT Bosvilla Oostvoorne

Material & impact

De natuur als uitgangspunt moest op verschillende niveaus naar voren komen. Allereerst ruimtelijk door de gehele omgeving te benutten en het woonhuis meerzijdig te ontwerpen, dus zonder duidelijke voor- en achterkant. Maar ook op het gebied van gezondheid en welzijn. De woning moest een gezond binnenklimaat hebben en gebouwd worden uit hout en zoveel mogelijk andere biobased materialen.

Al snel viel de keuze voor de bouw van het casco op CLT (kruislanghout). Als aanvulling op de uitgangspunten hebben we onszelf het doel gesteld om in de geest van het bouwsysteem te ontwerpen en visueel te maken hoe dit constructief werkt. De intrinsieke schoonheid van de CLT panelen wilden we zichtbaar laten en een contrast zoeken in het gevelontwerp qua kleur en textuur.

Samengesteld uit vier eenvoudige rechthoekige volumes, toont het constructieve ontwerp van het huis de CLT-bouwmethode op een krachtige manier. Door de zorgvuldige positionering van de drie volumes op de begane grond ontstaat een centrale hal die het hart van de woning vormt.

Tussen de bouwvolumes is ruimte gelaten voor de voordeur en de achterom. Elke volume heeft een eigen functie en een eigen karakter door de unieke relatie met de omliggende natuur. Deze relatie wordt versterkt doordat de begane grond 40 centimeter is verlaagd, het maaiveld komt hierdoor meer op ooghoogte en komt er meer daglicht binnen.

Het vierde en grootste bouwvolume ligt als een blokje op de andere drie volumes en vormt de bovenverdieping. De lengte van het bovenste volume is 14.4 meter, dit is wat maximaal op een vrachtwagen past. De dichte zijwanden van het bouwvolume werken als grote latei, waardoor de bovenverdieping zonder ondersteuning vrij kan uitsteken.

n.t.b.

Bouwkavel met prachtige bomen en bamboes in Oostvoorne
CLT kruislaaghout casco midden in het bos
In deze mooie bosrijke omgeving is ons gevraagd om een onopvallend woonhuis te ontwerpen dat weggestopt ligt tussen de bomen en de bamboes. Het gevoel verbonden te zijn met de natuur, afgesloten van de buitenwereld, dat was de opdracht.
CLT cross laminated timber casco verborgen achter de bomen
Ondergrondse tank voor opvang en hergebruik van regenwater

Verbonden met de natuur

door het daglicht en de schaduw

No items found.
Kruislaaghout constructie met overhang in Oostvoorne
Overloop op de verdieping met een vide
Maquette waarop de gestapelde CLT bouwvolumes te zien zijn

Samengesteld uit vier eenvoudige rechthoekige volumes, toont het constructieve ontwerp van het huis de CLT-bouwmethode op een krachtige manier. Door de zorgvuldige positionering van de drie volumes op de begane grond ontstaat een centrale hal die het hart van de woning vormt.
CLT casco met een mooie lariks houtstructuur

Interieur

waarin het CLT zichtbaar blijft

No items found.
Plattegrond van bosvilla in Oostvoorne
Plattegrond tekening van bosvilla in Oostvoorne
Centrale entreehal met vide tussen de CLT bouwvolumesu

Maquette

No items found.
Kruislaaghout constructie met overhang
Keuken in CLT woning in Oostvoorne
Situatietekening waarop te zien is dat de woning midden in het bos ligt
Overhangende bovenverdieping waardoor een overdekt buitenterras ontstaat
De donkere schil is opgebouwd uit planken en balken van gebrand Accoya. Waar een valbeveiliging nodig of meer privacy gewenst is, verdicht het ritme van de balken als een gordijn voor het glas.
Doorsnede en gevelaanzicht met gebrand hout
Slaapkamer met zichtbaar gelaten CLT wanden en plafond

No items found.

Meer weten? Neem contact op met Guillaume.

Contact

Related media

No items found.
description +
Next →
← Previous
see project →