Research

#0 - Bibliotheek van ervaringen

Welkom in onze onlinebibliotheek. We nemen je graag mee in onze wereld van de architectuur en geven je een kijkje achter de schermen van ons architectenbureau. We schrijven over duurzaamheid, bijzondere technieken die we gebruiken en onze favoriete materialen. Je kunt hier lezen over inspirerende experts, die met passie vertellen over hun producten. Ook ga je met ons mee op ontdekking langs interessante plekken, maak je kennis met de creatieve makers met wie Kumiki samenwerkt en hoor je van ambitieuze opdrachtgevers over het resultaat van hun opdracht.

Door het delen van onze ervaringen met de buitenwereld, willen we anderen inspireren. We leggen een kaartenbak aan met een veelheid aan onderwerpen, gebundeld in een aantal thema’s. Ondanks de verscheidenheid van deze onderwerpen, hebben zij een ding gemeen: allen komen voort uit de twee pijlers van ons werk: persoonlijke en duurzame architectuur.

We hebben de afgelopen jaren gewerkt aan interessante projecten en terugkijkend op deze tijd realiseerde we ons dat we op een schat aan informatie zitten. Daarom hebben we besloten onze ervaringen te bundelen en te delen. Door deze reflectie op ons werk willen we een positieve bijdrage leveren aan het debat over duurzaamheid in de bouwwereld door bestaande opvattingen ter discussie te stellen.

Creatieve workshop

Dit vinden we als architecten erg belangrijk, omdat onze leefomgeving onder druk staat en grondstoffen uitgeput raken en de bouwwereld hier negatief aan bijdraagt. Als architect hebben we een invloedrijke rol op de ontwerpkeuzes. Bij Kumiki gebruiken we onze positie om samen met opdrachtgever en bouwers te komen tot duurzame en verantwoorde keuzes. En dit doen we altijd, ongeacht de grootte van de bouwopgave. We werken voor particulieren en kleine organisaties, maar ook daar kunnen we impact maken. Of het nu gaat om een opdracht zoals een appartement renovatie, kantoorinterieur, woninguitbreiding of juist een grote opdracht zoals een vrijstaande nieuwbouwwoning, wij vinden het altijd belangrijk en relevant om na te denken over materiaalgebruik, energiesystemen met hernieuwbare bronnen, bouwafval en het woontype. Zodat we een positieve impact maken en het resultaat klaar is voor de toekomst.

Om de potentiële invloed als architect op onze leefomgeving optimaal te benutten, hebben we van duurzame en persoonlijke architectuur onze missie gemaakt.

- Persoonlijk; zoals een maatpak dat is gesneden naar degene die het aanheeft en naar hoe diegene het wens te dragen.

- Duurzaam; ontwerpen met materialen en technieken die een positieve impact hebben op onze leefomgeving.

Of het nu gaat om een interieurontwerp dat past bij het dagelijkse ritme van een organisatie, een ontmoetingsplek waar het hele gezin samenkomt om te eten, het implementeren van een energie-opvangsysteem voor een klimaat bewust stel, of duurzame materialen inkopen met een aannemer, steeds staan de specifieke – persoonlijke – behoeften en een positieve duurzame impact centraal.

materialen samples

Bij Kumiki zijn wij ervan overtuigd dat de verzameling van ervaringen en inzichten een inspirerend creatief potentieel heeft wanneer deze openlijk wordt gedeeld. We willen een bijdrage leveren aan het debat over duurzaamheid in de bouwwereld, om zo de lopende discussie in dit werkveld te voeden.

De opzet is in de vorm van een bibliotheek, waar regelmatig een onderwerp aan wordt toegevoegd. Voor elk onderwerp nemen we een interview af met een expert op dat specifieke gebied. De artikelen komen in de bibliotheek te staan en zijn terug te vinden in voorlopig de volgende categorieën: materiaal, hout, energiesysteem en portret van creatieve makers, experts en opdrachtgevers. Het is een open bibliotheek, dus lezers kunnen opmerkingen plaatsen, kritiek geven, of aanvullingen geven.

Iedereen die bereid is om bestaande opvattingen ter discussie te stellen en vooruitgang te boeken langs de twee pijlers - persoonlijk en duurzaam - is van harte uitgenodigd om mee te doen.

Ga naar website

Lees verder