Expertise

Verbouw een bestaand woonhuis

Je bent blij met waar je woont en wil graag het huis duurzaam verbouwen. Ook dan kan Kumiki een regeneratief ontwerp voor je maken. Onze op- en aanbouwen voegen veel toe aan jouw woongenot. Het geeft ruimte en creëert de mogelijkheid voor een betere verbinding met buiten, met de natuur, het natuurlijke licht en gezonde lucht. Met mooie natuurlijke materialen geven we jouw huis een ecologische upgrade. Geïnteresseerd geraakt? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Voor, tijdens en na de renovatie

Thema's

De plek waar jouw woning staat is enorm belangrijk. Elke plek kent zijn eigen verhaal en unieke kenmerken. En elke plek kent zijn eigen ecologie, soms met een rijkheid aan planten en dieren. We vergeten weleens dat wij niet alleen zijn.

Kumiki bouwt daarom niet alleen voor mensen, maar ook voor planten, dieren en microben. Met onze natuurinclusieve ontwerpen verbinden we mensen opnieuw met de natuur en eren, beschermen en verbeteren we het unieke ecologische verhaal van die plek.

Traditionele bouwmaterialen zoals beton en staal hebben een negatieve impact op het milieu, de natuur en onze gezondheid. Dit kan anders.

Er zijn bouwmaterialen met een positieve impact op ons en de aarde: hout, vlas, hennep, stro, klei, bamboe en leem. De grondstoffen hiervan zijn ecologisch, hernieuwbaar en lokaal geproduceerd. Deze natuurlijke bouwmaterialen zijn niet-giftig, licht in gewicht, sterk, vochtregulerend en brandwerend. Daarom zijn ze uitermate geschikt voor verbouwingen. Kumiki bouwt bij voorkeur met deze biobased materialen.

Waar en hoe we wonen heeft invloed op hoe je je voelt, en met een verbouwing kunnen we dit verbeteren. Onderzoek heeft aangetoond dat een verbinding met de natuur een direct effect heeft op onze productiviteit, creativiteit en het vermogen om stress tegen te gaan.

Daarom ontwerpen we bij Kumiki gebouwen waarin we mensen verbinden met de natuur en de binnenruimtes gezonde lucht en natuurlijk daglicht hebben, met een prettige akoestiek en waar koeling en verwarming gezond en energiezuinig is. In het ontwerp van onze gebouwen maken we een koppeling tussen binnen en buiten, zodat je je verbonden voelt met het weer, de seizoenen en met het voorbijtrekken van de dag.

Oude gebouwen verbruiken enorm veel energie. En deze energie komt van bronnen die ecologisch verwoestend zijn. De hoge energieprijzen, uitputting van natuurlijke hulpbronnen en het tekort aan drinkwater maken een toekomstbestendig en duurzaam energieplan noodzakelijk.

Kumiki wil bestaande gebouwen verduurzamen zodat ze minimaal energie-neutraal en klimaatadaptief worden. Dit maakt ze voorbereid op de toekomst. Een energiebewust ontwerp begint bij het beter isoleren en luchtdicht maken van de vloeren, wanden en het dak. Zo minimaliseren we de energiebehoefte en wanneer mogelijk benutten we voor een aangenaam binnenklimaat weerselementen als de zon (warmte en licht), wind (ventilatie) en regenwater. Aangevuld met technologische oplossingen om duurzame energie op te wekken.

Kumiki houdt rekening met de gehele levenscyclus van materialen. Zo putten we niet langer grondstoffen uit en verminderen we CO2 uitstoot. We sluiten de kringloop van bouwmaterialen en voorkomen schadelijke uitstoot in de lucht, het water en de bodem. We houden niet van verspilling, dus we kijken goed welke bouwelementen hergebruikt kunnen worden.

Het materialenpaspoort is onmisbaar. Hierin documenteren we de herkomst, levensduur en recyclemogelijkheden van elk materiaal. Zo wordt onderhoud en hergebruik makkelijk in de toekomst, en wordt de waarde van materialen erkent (na gebruik is het dus niet langer zomaar afval).

description +
Next →
← Previous
see project →