Project

Patiowoning

Material & impact

De opdrachtgevers hebben dit bouwkavel in Netersel geselecteerd, een typisch Brabants dorp. Van de vier beschikbare plekken is deze aan de rand gekozen met het beste uitzicht over het open landschap.

Kumiki is gevraagd de woning volledig gelijkvloers te ontwerpen en alle ruimtes dienen rolstoeltoegankelijk te zijn.

Er zijn geen speciale eco-principes toegepast.


Na een massastudie bleek de patiowoning het beste aan te sluiten bij de wensen van deze opdrachtgever. De typologie biedt de juiste ruimtelijke kwaliteiten: de patio voorziet namelijk in de behoefte aan een besloten tussenruimte die beschermd tegen het open landschap zonder deze volledig ervan af te sluiten. Zichtlijnen tussen binnen en buiten zijn gerealiseerd door zorgvuldig gepositioneerde wanden en openingen.

Voor een optimale daglichttoetreding en tegelijkertijd privacy zijn de afmetingen en oriëntatie van de patio nauwkeurig bepaald en zijn de aangrenzende gevels met de veranda zorgvuldig ontworpen. Met de patio als centraal punt is de gang die toegang biedt tot alle meer gesloten ruimtes eromheen ontworpen. De passage breder gemaakt dan noodzakelijk waardoor deze extra kwaliteit en esthetische waarde krijgt, en niet slechts de functie vervuld van circulatie.

De zichtbare constructie speelt een belangrijke rol in de esthetiek van het interieur; ze geven elke ruimte een specifieke sfeer. In de woonkamer filteren bijvoorbeeld houten balken het daglicht dat door de dakkapellen in de ruimte valt. In de keuken accentueren soortgelijke houten balken dat het grid verandert: het is onder een hoek geplaatst ten opzichte van het hoofdgrid. Door deze hoek wordt het volume van de keuken de hoeksteen van het huis waarmee het op het bouwkavel verankert.

Het bepaalt mede de positie en vorm van de garage en de toegangsroute. De gevels hebben een stevige betonnen sokkel met daarop een licht houtskelet met houten gevelbekleding. De bekleding loopt door en bedekt de onderkant en zijkanten van de veranda. De hoeken van de woning zijn in het dak geaccentueerd met een snede uit de hoek. Het hout in de gevel geven met de zwarte aluminium details de woning een modernere uitstraling.

De woning is gelijkvloers en volledig vrij van obstakels. De brede rondgang om de patio zorgt er bovendien voor dat alle ruimtes toegankelijk zijn met een rollator of rolstoel.

Patio binnen-buiten

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Contact

Related media

No items found.
description +
Next →
← Previous
see project →